середу, 11 січня 2017 р.

Програми ЄС для молоді

«Еразмус+»  - це нова програма Європейського Союзу, направлена на підтримку проектів, співробітництва, мобільності й діалогу в сфері освіти, молоді та спорту. Програма є міжнародно-орієнтованою, завдяки чому багато вищих навчальних закладів відкриють свої двері для заявників з країн-членів Європейської політики сусідства.

Основною цільовою аудиторією програми є вищі навчальні заклади, студенти, працівники університетів, випускники або державні службовці Міністерства освіти.
«Дії Марії Склодовської-Кюрі» є частиною програми «Горизонт 2020» - рамочної програми ЄС, направленої на дослідження та інновації, а також підтримку кадрів зайнятих в цій сфері. 65 000 дослідників скористаються перевагами міжнародної та міжсекторальної мобільності, і отримають привабливі умови праці до 2020 року. Крім того,  «Дії Марії Склодовської-Кюрі»  - це основна програма ЄС для структурованих кандидатських тренінгів, що профінансує 25 000 кандидатських програм (PhD) протягом наступних 7 років. Генеральний директорат Європейської комісії з питань освіти та культури (DG EAC) координує програму, що здійснюється Виконавчим агентством ЄС з питань досліджень (Research Executive Agency).
Планується, що до 2020 року завдяки програмі «Дії Марії Склодовської-Кюрі»  15 000  дослідників отримають можливість розпочати або продовжити свою кар’єру в Європі. Крім того, заохочуються відрядження в інших частинах світу.

А – Про «Еразмус+»
«Еразмус+» об’єднує сім попередніх програм ЄС в сфері освіти, підготовки та роботи з молоддю. «Еразмус+» замінив Програму «Навчання протягом життя» (Lifelong Learning Programme), «Молодь в дії» (Youth in Action), «Еразмус Мундус», «Альфа», «Темпус», «Edulink» та двосторонні програми кооперації з індустріальними країнами.
Об’єднана програма «Еразмус+» пропонує більше можливостей співпраці. Очікується, що вона стане більш доступною, ніж попередні, та матиме простіші правила надання фінансування.
У міжнародному вимірі «Еразмус+» зосереджується на вищій освіті (наприклад, співпраця та програми мобільності з країнам-членами Європейської політики сусідства),  хоча й не виключає певні можливості кооперації в молодіжній сфері. У вищій освіті, два компоненти (спільні магістерські програми та програма «Жан Моне» (Jean Monnet)) фінансуються з бюджету ЄС, тоді як два інші компоненти – із зовнішніх джерел (Європейського інструменту сусідства (ENI), Інструмент допомоги попереднього членства (IPA), Інструмент розвитку співпраці (DCI) та Інструмент партнерства (РІ). Фінансування з Європейського фонду розвитку (EDF) буде вирішено пізніше.
Молодіжна співпрацяз країнами-членами Європейської політики сусідства (проекти мобільності для молоді та молодих працівників, а також нарощування потенціалу молоді) зараз фінансується з бюджету ЄС.
1)      Три міжнародні компоненти для вищої освіти відкриті для співпраці з країнам-членами Європейської політики сусідства:
1.Credit mobility («Кредитна мобільність») – це відома  програма Еразмус, яка вперше відкривається для вищих навчальних закладів, студентів та співробітників з країн-партнерів.
«Еразмус+» фінансує «Кредитну мобільність», наприклад, мобільність студента від 3 до 12 місяців (в обох напрямках) на усіх рівнях вищої освіти, за якої він має змогу заробити кредити в приймаючому університеті, та які зарахуються йому в університеті навчання на постійній основі. Цей компонент також фінансує мобільність співробітників в обох напрямках, що відіграє важливу роль, адже працівники університетів забезпечують обмін досвідом та зміни в своїх ВНЗ. Стипендії надаються на основі угод між університетами з країн-партнерів та країн-членів програми. Цей компонент – децентралізований та координується Національними Агенціями «Еразмус+» у країнах-членах програми. Університети з країн-членів програми самі вирішують, чи надсилати заявку на фінансування до Національних Агенцій.
2. Degree mobility: спільні магістерські курси пропонують консорціуми ВНЗ з ЄС (обов’язково) та поза його меж (необов’язково). Це є продовженням Компоненту 1 програми «Еразмус Мундус», що довела свою успішність на практиці та принесла світову відомість ВНЗ-учасникам. Програма надає висококласні стипендії на участь у спільних магістерських курсах  відмінним студентами та співробітникам з усього світу. Студенти повинні провести частину свого навчання в принаймні двох університетах в двох європейських країнах.
Цим компонентом централізовано керує Виконавче агентство (ЕАСЕА). Колишні спільні кандидатські програми «Еразмус Мундус» зараз включені в «Дії Марії Склодовської-Кюрі» («Горизонт 2020»).
3. Capacity building («Нарощування потенціалу») замінить компоненти, що фінансувалися в рамках програм «Темпус», «Альфа» та «Edulink» а саме: спільні проекти на основі багатостороннього партнерства, що фінансували розробку та модернізацію навчальних програм, нових напрямів підготовки; сучасні методики викладання; оновлення приміщень та обладнання; покращення університетського управління та зв’язків ВНЗ зі світом праці. Цей компонент також фінансуватиме проекти направлені на те, щоб вплинути на національні системи освіти через залучення національних урядів та ВНЗ. Компонентом керує Виконавче агентство. Проект відкритий для усіх країн світу, крім індустріальних розвинених країн.
2)      Програма «Жан Моне»
Програма «Жан Моне» заохочує викладання та дослідження дисциплін пов’язаних з Європейським Союзом та сприяє діалогу між науковцями та державними службовцями в ЄС та поза його межами.
  • Модератори (chairs), модулі та Центри передового досвіду (Centres of Excellence) в основному сприяють викладанню та дослідженням.
  • Мережі та проекти збирають інформацію, накопичують знання та підтримують процес європейської інтеграції.
  • Конференції, тематичні групи та асоціації роблять внесок у взаємодію між вченими, політиками та громадянським суспільством.
Вищі навчальні заклади, організації та асоціації з усього світу можуть надсилати заявки для участі у програмі «Жан Моне».
 3)      Молодіжна співпраця
«Еразмус+» пропонує можливості співпраці з країнами-партнерами у сфері неформальної освіти:
1. Мобільність молодіта молодих працівників:  ці компоненти мобільності, які координуються Національними Агенціями «Еразмус+» у країнах-членах програми, є відкритими до співпраці з країнами-членами Європейської політики сусідства:
А. Молодіжні обміни надають можливість групам молодих людей з різних країн працювати разом до 21 дня над соціально-значущими темами, а також розвивати свої міжкультурні здібності та навички;
Б. Європейська волонтерська служба (EVS) залучає молодих людей віком від 17 до 30 років до неоплачуваної добровільної роботи з повною занятістю, що триває до 12 місяців за кордоном. В рамках програми молоді люди можуть зробити свій внесок в щоденну роботу молодіжних організацій, діяльність направлену на включення неблагополучної молоді, підвищення медіа грамотності, поширення інформації значущої для молоді, залучення у громадські рухи чи соціальну допомогу;
В. Мобільність та підготовка молодих працівників направлена на підтримку розвитку молодих працівників через участь у семінарах, тренінгах, заходах для налагодження контактів, навчальних візитах або робочих тренінгах (наприклад, "job-shadowing").
2. Нарощування потенціалу молоді: цей компонент керується Виконавчим агентством (EACEA), сприяє співпраці та обміну в молодіжній сфері між країнами-учасниками програми та країнами-партнерами з різних куточків світу (країн АКТ, Азії, Латинської Америки  та індустріальних країн). Ці проекти можуть включати інтегрований компонент мобільності (наприклад, молодіжні обміни, ЄВС та мобільність молодих працівників) як  частину нарощування потенціалу молоді.
3. "Структурний діалог": зустрічі молодих людей з політиками. Цей компонент, що координується Національними Агенціями "Еразмус +", сприяє активній участі молодих людей в демократичному житті. Програма відкрита для організацій та учасників з країн-учасників програми та країн-членів Європейської політики сусідства. Більш детальну інформацію, а також контактну інформацію, можна знайти за посиланням (англійською мовою): http://ec.europa.eu/youth/

Б – Про «Дії Марії Склодовської-Кюрі»  
«Дії Марії Склодовської-Кюрі»  сприяють міжнародному обміну кадрів зайнятих у сфері досліджень та інновацій, а також руху дослідників з та до країн-членів ЄС і асоційованих країн програми "Горизонт 2020". Програма включає  найм або відрядження кандидатів наук по світу в рамках їхньої дослідницької підготовки.
Дослідники будь-якої сфери та з будь-якої країни можуть отримати фінансування. Будь-яка юридична особа, не зважаючи на місце заснування, чи міжнародна організація може взяти участь у програмі «Дії Марії Склодовської-Кюрі». Крім того, організації 140 країн з низьким або середнім доходом  з-поза меж Європи мають право на фінансування їхньої участі з боку ЄС.
В рамках програми "Обмін кадрами зайнятими у сфері досліджень та інновацій" (Research and Innovation Staff Exchanges, RISE) надається підтримка для короткострокової мобільності кадрів усіх кар’єрних ступенів, що зайняті у сфері досліджень та інновацій. До участі в програмі допускаються наймолодші (випускники університетів) та найстарші співробітники, що займають керівні посади, включно з адміністративними та технічними позиціями. Програма також приймає до участі об'єднання університетів, дослідницьких установ, підприємства, представників малого та середнього бізнесу та інших соціально-економічних гравців у Європі, а також спільні європейські проекти з іншими країнами. В загальносвітових проектах, допускаються обміни в межах наукових товариств.
Індивідуальні гранти (Individual Fellowships) надають можливість дослідникам з-поза меж Європи тренуватися та вибудовувати співпрацю з європейської інституцією протягом періоду до 2 років. Індивідуальні гранти надають можливість європейським дослідникам здобути новий досвід в провідних організаціях поза межами Європи, а організаціям зокрема приймати європейських дослідників, що працюють на добровільних засадах. Як наслідок, дослідники повертають до Європи та поширюють отримані знання.
Крім того, організації з-поза меж Європи можуть брати участь в програмі "Інноваційні підготовчі мережі" (Innovative Training Networks, ITN)в якості додаткових партнерів, надаючи можливість заявникам, що мають кандидатський рівень, отримати досвід за кордоном під час своєї підготовки. Проекти, що фінансуються в рамках схем ITN та COFUND публікують вакансії, відкриті для будь-яких національностей на порталі мобільності дослідників EURAXESS. Ці позиції включають можливості дослідницької підготовки та гранти для досвідчених дослідників на докторському рівні чи вище. Позиції включають пересування до чи з Європи.
Терміни конкурсів проектних пропозицій
  • «Еразмус+»
Перший конкурс проектних пропозицій «Еразмус+» був відкритий у грудні 2013 року (EAC/S11/13). Оскільки, поза бюджетна підтримка (з зовнішніх джерел DCI, PI, IPA, ENI) була на той час ще недоступною, то конкурс охоплював компоненти, направлені тільки на країни-члени Європейськох політики сусідства, а саме: спільні магістерські програми, програму "Жан Моне", мобільність молоді та молодих співробітників, нарощування потенціалу та проекти "Структурного діалогу", орієнтовані на молодь.
Наступний конкурс "Еразмус+" розпочнеться в вересні 2014 року та охоплюватиме усі міжнародні компоненти.
  • «Дії Марії Склодовської-Кюрі»  
В програма «Дії Марії Склодовської-Кюрі» перші конкурси на 2014 та 2015 роки вже відкриті.
Деякі оціночні показник участі України в програмі "Еразмус+"
В рамках нової програми "Еразмус+", ЄС надасть українцям більше можливостей скористатися грантами студентської мобільності, академічної співпраці та молодіжних обмінів.
Очікується, що більше 4000 молодих українців  візьмуть участь в університетських обмінах в рамках програми "Еразмус+", в той час як співробітники також отримають гранти на підготовку та навчання за кордоном.
Крім того, українські студенти та університети отримають право на стипендії для участі у спільних магістерських програмах, що пропонує консорціум європейських університетів.
Більш ніж 7000 українців отримають підтримку ЄС для участі в молодіжних обмінах, в Європейській волонтерській службі чи  через фінансування мобільності молодих працівників.
Підтримка ЄС для заходів нарощування потенціалу буде запропонована українським університетам для модернізації навчальних програм, практик, оновлення приміщень, а також покращення управління.
Україна продовжить приймати участь у ініціативі eTwinning для шкіл. Сьогодні за період з березня 2013 в програмі вже зареєструвалося більш, ніж 100 українських шкіл та майже 300 вчителів.
Дослідники отримають змогу надіслати заявки на кандидатські та докторські гранти, чи інші гранти на дослідження, що доступні в рамках програми «Дії Марії Склодовської-Кюрі». Починаючи з 2007 року, ЄС надав близько 200 грантів українським дослідникам.
Веб-сайти:
Facebook:         

Немає коментарів:

Дописати коментар