вівторок, 29 листопада 2016 р.

Україна виконала всі вимоги ЄС, але безвізовий режим поки не отримала

Україна виконала всі вимоги Євросоюзу, але безвізовий режим поки не отримала. Такі підсумки саміту Україна-ЄС, який пройшов на цьому тижні в Брюсселі. Коли ж українці поїдуть до Європи без віз?

Президент Єврокомісії Жан Клод Юнкер закликав країни ЄС завершити процес до кінця року, інакше, Євросоюз втратить до себе довіру. Але деякі експерти впевнені: раніше весни 2017 року залагодити всі юридичні зволікання не вийде. У Європи – занадто багато своїх проблем. Головна – наплив мігрантів. І там зараз в терміновому порядку питаються затвердити механізм екстреного призупинення безвізу – для ВСІХ країн. Втім, не "безвізом" єдиним. У Брюсселі лідери України та Європи підписали меморандум – про енергетичне партнерство і антикорупційні заходи, на останні виділять 15 мільйонів євро. Ще Європа дасть 104 мільйони євро на реформу державної служби.
Поки Брюссель відтягує з "безвізом" – видавати національні візи українцям безкоштовно вирішила Угорщина. Всі, крім туристичних.
Про це, за підсумками переговорів в Будапешті, повідомив Володимир Гройсман. А відомий євро-скептик, угорський прем'єр Віктор Орбан додав: після всіх випробувань, ЄС зобов'язаний прийняти рішення якомога швидше. Також політики відзначили – економічне співробітництво між країнами за останні кілька років впало. Торгівля піде, якщо дороги будуть кращими. Прем'єри домовилися побудувати автостраду і обладнати пункти пропуску.
Найважливіші інфраструктурні й економічні програми ми почали сьогодні. Угорщина надає 50 мільйонів євро на старт реалізації цієї програми. Ми взяли на себе зобов'язання, що до 2020-го року побудуємо автостраду до угорсько-українського кордону.
Втім розслабитися єврочиновникам в питанні скасування віз для українців не дадуть і на наступному тижні. Буквально завтра в Брюссель з візитом вирушає лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк. Заплановані переговори і з главою Європейської Ради Дональдом Туском, і з головою Європарламенту Мартіном Шульцем, і з рядом єврокомісарів. На порядку: безвізовий режим і стримування Росії через продовження санкцій.






Немає коментарів:

Дописати коментар