четвер, 11 травня 2017 р.

Дитячий безвіз з ЄС

У зв’язку з тим, що в найближчому майбутньому почне діяти безвізовий режим між Україною і Євросоюзом , в паспортних столах величезний ажіотаж – всі поспішають оформити біометричні паспорти. Однак не всі моменти зрозумілі, зокрема багато батьків задаються питанням щодо оформлення дитячих паспортів – чи дають їм біометрику, адже відбитки пальців до 12 років брати заборонено, або дітям доведеться оформляти візи?

Але турбується не варто – безвізовий режим буде діяти для всіх, а біометрику дають навіть новонародженим.
Ознакою біометрії не є відбитки пальців, а чіп. До 12 років у дітей дійсно не беруть відбитки, оскільки в такому віці малюнок ще може змінитися, але без відбитків паспорт не перестає бути біометричним. Видають дитячий паспорт терміном на 4 роки.
Однак батькам важливо пам’ятати, що тепер для кожної дитини потрібно оформляти окремий паспорт, а не вклеювати його фото в свій. Разом з тим, оформляти дитячий паспорт може відправитися один батько – присутність обох не потрібно.
У той же час, при виїзді за кордон без одного з батьків, потрібно нотаріально завірений дозвіл другого – тут на законодавчому рівні ніяких змін не відбулося, оскільки дана норма не пов’язана з правилами в’їзду в ЄС. На шенгенської кордоні ця довідка нікому не цікава – її перевіряють тільки при виїзді з України.

Немає коментарів:

Дописати коментар