суботу, 14 жовтня 2017 р.

ЄС вимагає в України окремий антикорупційний суд та допоможе з відбором суддів

Про це йдеться у  відповіді представництва ЄС в Україні на запитання "Європейської правди" про позицію ЄС щодо антикорупційного суду після публікації висновку Венеціанської комісії.



В ЄС наголошують, що висновок Венеціанської комісії є дуже важливим у контексті подальшої модернізації України і "містить корисне уточнення європейських стандартів створення спеціалізованих антикорупційних судових органів".
"Вищий спеціалізований антикорупційний суд повинен бути створений як незалежна і окрема установа від існуючої структури судової влади. І навпаки, впровадження цього суду в існуючу структуру судової влади через призначення спеціалізованих суддів у всіх загальних місцевих судах, апеляційних та верховних судах не може бути виправданим чи застосованим на практиці з огляду на чинне законодавство та міжнародні зобов'язання України щодо створення спеціалізованого антикорупційного суду", - йдеться у коментарі.
В ЄС також привітали намір президента Петра Порошенка створити антикорупційний суд, який би відповідав стандартам Ради Європи.
При цьому ЄС висловив готовність надати українській владі підтримку у створенні Вищого спеціалізованого антикорупційного суду, який би відповідав висновку Венеціанської комісії.
"Незалежність, цілісність та професіоналізм усіх суддів, які будуть призначатися в антикорупційний суд, матимуть вирішальне значення для відновлення довіри громадськості до влади, і ЄС готовий сприяти прозорості процесу відбору суддів у разі необхідності", - заявили в ЄС.
Як повідомлялося, у п’ятницю Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія, далі – ВК) ухвалила висновок щодо двох законопроектів про створення системи антикорупційного судочинства.
Венеціанська комісія, зокрема, підтримала принципове рішення про створення окремого антикорупційного суду, враховуючи те, що корупція є "ключовою проблемою" в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар